ZRÓB KAWĘ W CHEMEXIE
Chemex to szklana karafka, przypominająca nieco kolbę laboratoryjną. Drewniany kołnierz bądź ucho ze szkła i charakterystyczny pępek, który wskazuje połowę objętości. Do tego specjalne, papierowe filtry, które decydują o sile smaku kawy z chemexa. Oryginalne kwadratowe lub okrągłe filtry do zaparzacza nadają niepowtarzalnego charakteru kawie. Są dość grube, mocno filtrują, co przekłada się na bardzo delikatny, wytrawny smak naparu. Doskonale się to sprawdza przy jasno palonych, owocowych singlach, zwłaszcza z obróbki na mokro. Podkreśla się ich lekkość i czystość smaku. Można spotkać chemexy o pojemności 6, 8 a nawet 10-ciu filiżanek. Swoją prostotą i funkcjonalnością oraz niesamowitym desingiem podbił on serca milionów ludzi na całym świecie.
Jak zaparzyć kawę w chemexie?
Potrzebujesz jedynie chemexu, specjalnego papierowego filtra i swoją ulubioną nieco grubiej zmieloną kawę. Włóż filtr do chemexu i rozłóż go, przelej go gorącą wodą aby pozbyć się papierowego posmaku, wodę wylej do zlewu. Wsyp swoją ulubioną kawę w proporcji 6-7g kawy na 100ml wody lub 1g kawy na 15ml wody i powoli zalewaj przefiltrowaną wodą o temperaturze 90-95 stopni – pamiętaj, aby nie przepalić kawy wrzątkiem bo będzie gorzka i niesmaczna. Parz ok 3,5 do 5 min.
Smacznego.