ZRÓB KAWĘ W DRIPIE
Drip może być ceramiczny, szklany, metalowy lub z tworzywa sztucznego. Występuje w trzech rozmiarach 01, 02 a także 03. Pierwszy z nich optymalnie mieści w okolicach do 25g kawy, co przekłada się na mniej więcej 350ml naparu (dwie filiżanki lub kubek), drugi pomieści 500-600ml, a drip o rozmiarze 03 nawet do 750ml.
Drip pozwala zapoznać się z lekkością kaw jednorodnych, ich czystością i słodyczą.
RODZAJE DRIPPÓW
Jak zaparzyć kawę w dripie?
Potrzebujesz jedynie dripa, filtr, kubek lub dzbanek i swoją ulubioną zmieloną kawę. Włóż filtr do dripa i rozłóż go, przelej go gorącą wodą nad zlewem aby pozbyć się papierowego posmaku. Wsyp swoją ulubioną kawę w proporcji 6g kawy na 100ml wody lub 1g kawy na 15 ml wody i powoli zalewaj przefiltrowaną wodą o temperaturze 90-95 stopni – pamiętaj, aby nie przepalić kawy wrzątkiem bo będzie gorzka i niesmaczna. Parz ok 3min.
Smacznego.