Herbata czarna Kenia Purple - skąd pochodzi i jak smakuje?
Ta specjalna, kenijska herbata jest znana od niedawna, ale coraz szybciej zdobywa popularność. Fioletowe liście rzadkiego drzewa herbacianego wyróżniają się wysoką zawartością antocyjanów i L-teaniny. Zawiera dość małą ilość teiny dlatego nada się świetnie do popołudniowego ciasteczka lub porannego śniadania. Herbata Kenia Purple ma słodki, lekko drzewny, delikatny smak.
Opakowanie
Herbatka jest zapakowana w uroczy, szklany słoiczek co czyni ją idealnym upominkiem dla bliskiej osoby :)
Jak najlepiej parzyć herbaty?
Do zaparzenia herbaty użyj frenchpressu, sitka do zaparzania lub specjalnej filiżanki z koszyczkiem. Dzięki temu kawałki liści nie będą pływały po całej filiżance. Wsyp 1 łyżeczkę liści na 1 filiżankę napoju. Zalej liście herbaty 200-250 ml wody o temp. 95-100°C. Odczekaj od 2 do 4 min aż się zaparzy. Teraz możesz cieszyć się je aromatycznym smakiem i zapachem.