Herbata zielona Clitoria Magica - skąd pochodzi i jak smakuje?
Zielona herbata jest wytwarzana z zachowaniem tradycyjnych metod w prowincjach Chin. Ten zielonkawej barwy napar wyróżnia się subtelnym smakiem i zapachem. Ponieważ obróbka liści ogranicza się do procesu więdnięcia, suszenia i podgrzewania, zielona herbata jest zasobnym źródłem antyoksydantów o dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Właściwości zielonej herbaty to m.in. korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, funkcjonowanie układu odpornościowego czy wspieranie procesu odchudzania. HerbataClitoria Magica składa się z zielonej herbaty Sencha oraz kwiatów piwonii i klitorii ternateńskiej, która po zaparzeniu uwalnia do naparu niebieski barwnik, przez co herbata staje się nie tylko pyszna i esencjonalna ale także bardzo efektowna. Po dodaniu do herbaty kwasu w postaci soku z cytryny niebieski kolor zamienia się w różowy.
Opakowanie
Herbata jest elegancko zapakowana w foliowy, przezroczysty rożek zawiązany kolorową wstążką, co czyni ją idealnym upominkiem dla bliskiej osoby.
Jak najlepiej parzyć herbaty?
Do zaparzenia herbaty użyj frenchpressu, sitka do zaparzania lub specjalnej filiżanki z koszyczkiem. Dzięki temu kawałki liści nie będą pływały po całej filiżance. Wsyp 1 łyżeczkę liści na 1 filiżankę napoju. Zalej liście herbaty 200-250 ml wody o temp. 70-85°C. Odczekaj od 2 do 4 min aż się zaparzy. Teraz możesz cieszyć się je aromatycznym smakiem i zapachem.